dan före dopparedagen!
om ni ska baka ett bröd till julafton, ja då ska ni baka detta.

min äldsta älsklingssyster emelie brukar alltid baka dessa limpor till jul och doften som sprider sig i köket är fullkomligt oslagbar. underbart gott med smör och julskinka 🙂

Emelies vörtbröd, 4 limpor

2 paket jäst för söta degar, á 50 gram
100 gram smör
2 flskor porter,
á 33 cl
1 flaska julmust, á 33 cl
2 dl mörk sirap
2 msk salt
2 msk malen ingefära
1 tsk stött kryddnejlika
3 dl russin
drygt 1 paket rågsikt
, 2 kg

smula jästen i brödmaskinen/bunken.
smält smöret i en kastrull, häll i porter och julmust, låt vätskan bli fingervarm (cirka 37 grader).
häll vätskan över jästen och rör så jästen löser sig.
tillsätt sirap, salt, ingefära, kryddnjelika och russin.
rör ihop och tillsätt sedan rågsikt i omgångar under omrörning (allt mjöl i påsen behövs säkerligen inte).
när degen blivit smidig och släpper fint från kanterna räcker det med mjöl.
strö över 1 msk mjöl och låt degen jäsa under duk 45 minuter.
ta upp degen på en ren arbetsyta, arbeta den fint och dela i 4 bitar.
forma aningens avlånga limpor (se till att de är riktigt tighta och inte ”slappa” i formen).
lägg limporna på en långpanna (sådan med höga kanter som ni brukar göra fläskpannkaka och liknande i) med 2 bakplåtspapper i.
vik upp lite bakplåtspapper mellan bröden så de inte gräddas ihop till en stor limpa.
låt jäsa under bakduk 40 minuter och sätt ugnen på 225 grader.
grädda bröden på näst nedersta falsen i ugnen cirka 40 minuter, lägg över ett bakplåtspapper om de börjar mörkna på ytan.
stjälp upp bröden på galler, pensla ovansidan med en blanding av mjölk och smör.
låt svalna under bakduk.
klarrt!


emelies recept – det bästa.


smör, porter och julmust blir fingervarmt i kastrull.


degen klar för första omgången jäsning.


formade till 4 fasta limpor, lagda på plåt och ska jäsa för andra gången.


efter 45 minuter – redo för ugnen.


färdiggräddat!


alldeles ljuvliga med en mustig smak från porter, julmust, julkryddor och sirap.