kvällens middag  blev fläskytterfilé. en fin favorit här hemma. den är svår att misslyckas med och köttet blir riktigt mört och saftigt. så länge vissa anvisningar följs vill säga.

skivad i ugnsform

1. skiva köttet och fräs det ett par minuter i smör på hög värme så det får fin yta (stek inte för länge – då blir köttet torrt! det ska endast få färg på utsidan)
2. lägg över i en form, häll önskad sås över och låt alltsammans få färg i ugnen, 200-225 grader

helstekt i ugn

1. krydda och helstek filén i smör så den får en gyllene yta
2. lägg över i en ugnsform och stick in en stektermometer
3. låt stå i ugnen, 150-175 grader, till innertemperaturen visar 65 grader
4. ta ut, låt vila 10 minuter och skiva upp i önskade skivor

recept (fläskfilén kan utan problem bytas ut till fläskytterfilé)

1. fläskytterfilé med svamp & aubergine (recept)
2. italiensk fläskfilé (recept)
3. fläskfilé med äpple & plommon (recept)
4. fläskfilégryta 4 peppar (recept)
5. höstig fläskytterfilé (recept)
6. fläskfilé med sky & kapris (recept)
7. fläskytterfilé med trattkantareller & timjan (anvisning)

denna kväll tillagades fläskytterfilén i skivor med en sås som krämigt täcke, gjord på följande; grädde, kalv- och oxfond, färska champinjoner, en bit purjolök, ett par soltorkade tomater, en skvätt mjölk samt pepparmix.

denna middagstallrik innehöll, förutom sallad, följande;


en improviserad rätt med fläskytterfilé tillsammans med lite smått och gott som kylen hade att erbjuda.


små ugnsbakade balsamicotomater.


ugnsrostade rotfrukter (morot, palsternacka, steklök, vitlök & potatis).